donderdag 9 februari 2012

Catamenia - Location:COLD

Het is tijd voor metal. IJskoude melodische black metal welteverstaan. Het is al een oudje, maar behoort tot 1 van mijn favoriete albums aller tijden. Ik heb het over Location:COLD van Catamenia.




Tracklist
1. Tribe of Eternity
2. Gallery of Fear
3. Coldbound
4. Tuhat Vuotta
5. Closed Gates of Hope
6. Zero Gravity
7. Location:COLD
8. The Day When the Sun Faded Away
9. Expect No Mercy
10. I Wanna Be Somebody (W.A.S.P. cover)





Onder andere hier te koop: http://www.freerecordshop.nl/muziek/location-cold-catamenia-4028466105240

Dit album staat mijns inziens voor perfectie. Ik ben meestal niet zo van de black metal (zeker niet de trve necro cvlt-variant), maar Catamenia mixt black metal met melodische gitaarlijnen en symfonische keyboardinvloeden. Dit zorgt voor een eindresultaat wat mij heel erg ligt. Ik zal enkele nummers van het album uitlichten.

De opener van het album, Tribe of Eternity, begint als een echt black metal nummer. Supersnelle, typische black metal-akkoorden met een hoop palm muted tussennoten. Maar tijdens het refrein komt er dan toch een gitaarloopje doorheen. Gecombineerd met de meerdere malen opgenomen half cleane vocalen zorgt dit voor een pakkend refrein en een nummer wat direct opvalt.

Coldbound is een episch, meer melodieus nummer. Dat merk je direct tijdens en na de intro, waar dubbele gitaarloopjes de toon zetten. Deze toon wordt het hele nummer doorgezet, maar verveelt door de nodige afwisseling zeker niet. De vocalen wisselen van clean naar grunt, wat het nummer veel kracht geeft.


Het titelnummer van de cd, Location:COLD, is 1 van mijn favoriete nummers. Het is een nummer waar de keyboardinvloeden wat meer naar voren komen en een geweldige bridge neerzetten. Misschien niet het meest ingewikkeld of hoogstaand, maar zeer doeltreffend. De bridge tilt het hele nummer naar een hoger niveau.

The Day When the Sun Faded Away heeft dan weer een memorabel refrein, waarin de schreeuwerige vocals en de gitaarlijnen perfect samenkomen. Kortom, ook een aanrader.

Een klein puntje van kritiek is misschien de tekst, voor de teksten moet je namelijk niet bij Catamenia zijn. De band komt niet uit een Engelstalig land en dat merk je aan de vaak inhoudsloze teksten. Althans, het is natuurlijk geen complete onzin zoals andere bands laten horen (Arch Enemy om er 1 te noemen), maar hoogstaand is anders. Desalniettemin is dit een album dat iedere melodic black metal liefhebber geluisterd moet hebben. Ik weet zeker dat je er geen spijt van zult hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten