vrijdag 2 maart 2012

Heidevolk - Batavi



Vanaf vandaag ligt het vierde full-length album van Heidevolk in de winkel, getiteld Batavi. Dit is het eerste conceptalbum van de band en vertelt het verhaal van de Bataven en hun rumoerige relatie met de Romeinen meer dan 2000 jaar geleden. Een interessant concept wat goed kan uitpakken, zeker gezien Heidevolks duidelijke dubbele zang en folk metal-geluid.



1. Een Nieuw Begin
2. De Toekomst Lonkt
3. Het Verbond Met Rome
4. Wapenbroeders
5. In Het Woud Gezworen
6. Veleda
7. Als De Dood Weer Naar Ons Lacht
8. Einde Der Zege
9. Vrijgevochten


Hier verkrijgbaar: http://www.freerecordshop.nl/muziek/batavi-heidevolk-0885470003207

Het eerste wat opvalt is dat Batavi weinig folkinstrumenten laat horen. De viool is voor het grootste gedeelte aan de wilgen gehangen, het is meer klassieke op gitaar gerichte paganmetal wat de klok slaat. Tevens zijn, op een enkele scream na, enkel de welbekende cleane vocalen te horen.

De opener met de zeer toepasselijk titel 'Een Nieuw Begin' begint als een echte intro. Een epische gitaarriff en stuwende drums waarna de koorachtige vocalen inzetten. Dit nummer zal het live ook zeker goed doen. De dubbele vocalen vertellen over de totstandkoming van de Bataven.

'De Toekomst Lonkt' begint met een redelijk standaard lo-fi black metal riffje, tot de rest van de band invalt. Dit nummer stelt de schoonheid van de dubbele zang goed tentoon. Het refrein laat een soort van vraag-antwoord tekst horen, die live waarschijnlijk flink meegebruld zal worden door het publiek.

'Het verbond met Rome' start als een langzame epos, maar zwelt al snel aan tot een midtempo paganmetalnummer. Zoals de titel al doet vermoeden smeden de Bataven in dit nummer een verbond met Rome.

In 'Wapenbroeders' vechten de Bataven overzees voor de Romeinen, een stuwend paganmetalnummer die wellicht wat grunts had kunnen gebruiken. Maar door de 'Hey!'s in de bridge ongetwijfeld een perfect livenummer. Luister het nummer zelf om de horen wat ik bedoel, zou ik zeggen.

'In Het Woud Gezworen' laat ons meevoeren naar andere stammen langs de Rijn, die een samenzwering tegen de Romeinen voorstellen. 'Veleda' zorgt voor een rustmoment, waar we de prachtige klanken van de viool en akoestische gitaar weer mogen omarmen. Een welkome afwisseling en sowieso één van de beste muzikale nummers van Heidevolk.


Op 'Als De Dood Weer Naar Ons Lacht' horen we een strijdzaam Heidevolk, inclusief beginscream (wat uniek is voor dit album). Het hele nummer ademt strijdlust, al kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat die beginscream naar meer smaakt. Niet dat de dubbele vocalen niet heel goed uitkomen in het nummer, integendeel, maar een wat meer aangezette passage zou het nummer niet misstaan.

Batavi is een zeer goed conceptalbum geworden, waarop Heidevolk laat horen ook de meer traditionele paganmetal tot in de puntjes te beheren. Misschien wat weinig gegrom en gegil op dit album, maar de bekende dubbele cleane zang klinkt beter dan ooit. Het verhaal wordt goed uitgewerkt door misschien wel de beste folkmetalband die Nederland rijk is. Dus ik zou zeggen: Hef je glas, want het bier zal weer vloeien!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten