donderdag 22 maart 2012

Napalm Death - Utilitarian

Ik zou de eerste alinea van mijn Cannibal Corpse-post vrijwel 1-op-1 kunnen kopiƫren, zo erg is deze van toepassing op Napalm Death. Toegegeven, Napalm Death is in de jaren 90 enigszins een andere muzikale weg ingeslagen, maar sinds de milleniumwisseling leveren ze keer op keer weer dezelfde kwaliteitsgrindcore af. Albums als Utilitarian maken het reviewen dan ook niet lastig.

1. Circumspect
2. Errors in the Signals
3. Everyday Pox
4. Protection Racket
5. The Wolf I Feel
6. Quarantined
7. Fall on Their Swords
8. Collision Course
9. Orders of Magnitude
10. Think Tank Trials
11. Blank Look About Face
12. Leper Colony
13. Nom De Guerre
14. Analysis Paralysis
15. Opposites Repellent
16. A Gag Reflex


Hier verkrijgbaar: http://www.freerecordshop.nl/muziek/utilitarian-napalm-death-5051099816527
 

Utilitarian is alweer het vijftiende studio-album van de band en voegt 16 nieuwe nummers toe aan hun onmiddels zeer uitgebreide repertoire. Een kleine nuancering van de inleiding is wel op zijn plaats, want hoewel het misschien lijkt alsof het al jaren hetzelfde is in negatieve zin, is dit louter positief bedoeld. Daarnaast is Napalm Death niet vies van een experimentje, zei het binnen de grenzen van hun eigen genre.

Zo horen we op de intro 'Circumspect' duistere keyboards en noise-invloed terug, wat redelijk experimenteel genoemd mag worden. 'Errors in the Signals' laat de herkenbare NP-sound horen, beats, grooves, zware gitaren en de gore strot van vocalist Barney Greenway. Het experimentele komt weer terug in opvolger 'Everyday Pox', met een heuze saxofoon-riff van John Zorn.

Barney wil ook wel eens wat anders en zingt clean op 'The Wolf I feed', wat hem nog behoorlijk goed afgaat. gecombineerd met de vocals van gitarist Mitch Harris een apart nummer, maar daardoor zeker niet slecht. Tot zover de experimentjes, de rest van de plaat is weer vanouds Napalm Death.

Napalm Death, wederom een band die zich niet gek laat maken en zichzelf ook maar enigszins aanpast aan de waan van de dag wat betreft muziekstijl. Verandering van spijs doet eten, maar waarom zou je als je gebruikelijke maaltje zo smakelijk is? Utilitarian is Napalm Death op z'n best.

1 opmerking:

  1. Beste,

    Mijn naam is Friso van Daalen, eigenaar en hoofdredacteur van Ragherrie. Op het moment zijn we hard op zoek naar schrijftalent om recensies te schrijven voor onze site. Na wat Googlen kwam ik deze website tegen waar ik mooie recensies aantrof en ik vroeg mij af of je toevallig interesse hebt om voor een groter publiek te schrijven?

    Ragherrie is een website ontstaan in 2009 en is uitgegroeid tot een volwaardig ezine. Per maand bezoeken ongeveer 5000 mensen onze site en we hebben contact met meer dan 30 labels en ontvangen hier ook weer promomateriaal van. We zijn erg druk met het opzetten van een sterke redactie en we vroegen ons ook af of jullie interesse hebben in een plekje in onze redactie?

    Ik hoop graag iets van jullie te horen!

    Met vriendelijke groet.

    BeantwoordenVerwijderen